Wajong-Vacature.nl

Informatie, vacatures en meer voor mensen met een Wajong of doelgroepregistratie

Home

Reactie college rechten van de mens

Ik heb zoals u weet een klacht ingediend bij het College voor de rechten van de mens tegen de manier waarop de overheid omgaat met Wajongeren.

Na een aantal telefonische gesprekken bleek dat het College wel bezig is met een mening te vormen maar dat ze niets kunnen doen vanwege het feit dat het een overheidsregel is. Uit de gesprekken bleek duidelijk dat ze zich zorgen maken. Ze verwezen me naar het PILP om een strategische procedure te voeren. Lees  voor het hele verhaal de rest van het artikel ook de mail wisselingen

Na overleg met het PILP bleek dat er mogelijkheden zijn voor het voeren van een strategische procedure maar dat zou moeten in samenwerking met een belangenorganisatie zoals het FNV.

 

Ik heb inmiddels contact met het FNV dit is het antwoord:

Wij gaan aan de slag met een procedure richting het college, we achten de kans van slagen gering als het gaat om de korting.Over de loonkostensubsidie gaan we ook na of we kunnen procederen, we willen graag samenwerken. Dus we gaan nog contact opnemen

Met vriendelijke groeten,
Erica Hemmes

FNV UITKERINGSGERECHTIGDEN 1 RGB E-mail

 

Dit is het het antwoord van het college voor de rechten van de mens

college rechten voor de mens

 

Reactie van Het PILP

Geachte heer Mol,

Dank u wel voor uw bericht. We hebben op basis van uw klacht een verkennend onderzoek gedaan naar de positie van Wajongers en werknemers met een beperking die onder de Participatiewet vallen. Het is ons duidelijk dat het in het regeerakkoord omschreven voornemen om de Wajong-uitkering naar 70% te verlagen de inkomenspositie van Wajongers duidelijk verslechtert. Daarnaast zien we de inkomensproblemen die zullen ontstaan voor werknemers met een beperking als gevolg van het omzetten van de in de Participatiewet geregelde loonkostensubsidie naar loondispensatie.

Het PILP ziet het voeren van een strategische procedure als één van de manieren waarop sociale verandering kan worden bereikt. Het PILP werkt voor strategische procedures vaak samen met belangenorganisaties. Er bestaan ook andere middelen voor sociale verandering, zoals bijvoorbeeld lobbyen, demonstreren en andere vormen van activisme. Het is vaak zo dat een procedure niet het beste middel hoeft te zijn.

Momenteel voeren verschillende belangenorganisaties, zoals de FNV en Ieder(in), actie tegen de voorgenomen maatregelen. De FNV (de Federatie Nederlandse Vakbeweging) is de grootste vakbond van Nederland, die zich inzet voor de rechten van werknemers, waaronder werknemers met een beperking. Ieder(in) is een platform voor organisaties die zich bezig houden met het behartigen van belangen van mensen met een beperking of een chronische ziekte.

Deze week is door de FNV een petitie ingeleverd aan de Tweede Kamer tegen de Wajong-korting. Hierom adviseren we u ten aanzien van dit onderwerp contact op te nemen met de FNV. Zij zullen u hierover beter kunnen informeren.

U zou bij de FNV kunnen vragen naar wat zij van plan zijn en wat hun positie ten aanzien van het voeren van een strategische procedure met betrekking tot de Wajong-bezuiniging en/of loondispensatie is.

Als de FNV van mening is dat het voeren van een strategische procedure deze zaak ten goede kan komen, dan zijn wij bereid hierover mee te denken. U kunt in uw bericht aangeven dat wij u om deze reden naar hen hebben doorverwezen, en dat zij hiertoe contact met ons kunnen opnemen. 

Public Interest Litigation Project (PILP-NJCM)

strategisch procederen voor mensenrechten

W: www.pilpnjcm.nl

T: +31 (0)20-240 29 56

E: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

unnamed@pilpnjcm

https://ci3.googleusercontent.com/proxy/8kVG18rwcdRIGvcH_6iODZNsXPZjMoYv38do1OpzpDJFcaXb-mAlIX3AYhiASfRDZTVthW3O_IHQW6QXDm2ZRLFjElQDkXhHuY9iuLYUDIwqNw=s0-d-e1-ft#http://pilpnjcm.nl/wp-content/uploads/2014/09/PILP-150px.png